HAI CHAU ADMINISTRATION CENTER

The song of Wood and Stone

Location: Hai Chau District, Da Nang

Size area: 8012sqm

Site coverage: 31.67%

Total GFA: 22,800sqm

Number of floor: 12 storeys + 1 basement

Status: Competition Finalist

Hai Chau administrative center, with the design orientation to become the new gateway of Da Nang city, will be a place that reflects the traditional and modern features intertwined here. That's why we rediscovered and were inspired by images of local cultural features, such as the ancient roofs in Phong Nam village, Hoa Vang district or the delicate softness of stone sculptures, the characteristics that evoke local familiarity. But at the same time, the concise simplicity in design also conveys the modernity of a dynamic young city that always reaches out towards the future.

With the orientation to bring a sense of closeness and friendliness to people when approaching the building, the building's architecture is inspired by the combination of the soft and elegant features of stone sculptures and the majesty. but the warm familiarity of wooden architectures in local traditional villages. The podium is meticulously studied with 4 floors, in harmony with the height of the surrounding residential area while the tower block with 8 high floors is arranged back to the north of the land so as not to obstruct the view of the Han River. , ensuring the connection between the urban center and the river space. The leveling design when going to each high floor also reduces the large volume of the building and is more in harmony with the surrounding urban context including most of the low-rise housing projects. The shape of the building is characterized by soft curved lines like blending with the Han River flow, which is the basic element that erases the rigidity of traditional administrative works, bringing a new feeling. and highlights for urban space. All of the above factors create a blend between the new and the old, between the traditional and the modern.

Inspired by Non Nuoc sculptures and ancient Vietnamese houses, the finishing materials for the exterior and interior are mainly stone and wood. For the exterior, the tower block wall is clad in deep brown walnut wood interwoven with glass panels, striking on the white background of the marble-clad base block. The outdoor stairs made of steel painted in red orange color are the highlight showing the dynamic and energetic development of Da Nang. Inside, beige stone floors are used mainly along with oak walls and ceilings to create an elegant and friendly interior space.

Sustainability is emphasized through architectural solutions as well as the use of materials. White stone and wood are the two main materials used for the purpose of bringing a more familiar and traditional feeling. While the podium is clad entirely in white stone like a sculpture, the outside of the tower is wooden walls interwoven with glass panels arranged in the east, where there is a view overlooking the Han River while limited. regime in the West. At the same time, the arrangement of functional blocks with traffic and auxiliary spaces in the West and usable spaces in the East also contributes to limiting heat radiation affecting the building, thereby saving money. investment book as well as the operating cost of the project. The green patches are spread evenly on all floors, contributing significantly to the overall air conditioning of the building.